Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z galaretką. Pyszny deser w wersji fit!

Składniki

2 szt. Jajka
1 łyżka Ksylitol
3 łyżka Mąka
Galaretka bez cukru
50 g Gorzka czekolada min. 70%
1 łyżka Olej kokosowy

Opis wykonania

Galaretkę (w dowolnym smaku) przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dosładzamy ksylitolem lub innym slodzidlem do smaku, przelewamy na talerz/do opakowania i wstawiamy do lodowki do stężenia. Białka z jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy ksylitol, a następnie dodajemy żółtka i mąkę i powoli i delikatnie łączymy łyżką. Możemy od razu formować w kilkucentymetrowych odstępach biszkopty na blaszce wyłożonej papierem lub przelać całość do okrągłej formy i po upieczeniu i przestudzeniu ciasta wyciąć kółka kieliszkiem bądź szklanką. Gorzką czekoladę rozpuszczamy z łyżką oleju kokosowego i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy galaretka stężeje wycinamy z niej kółka nieco mniejsze niż te, które wycięliśmy z ciasta. Następnie galaretkowe kółka kładziemy na wyciętych biszkoptach i oblewamy czekoladową polewą, po czym wstawiamy na chwilę do lodówki do stwardnienia czekolady i gotowe! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych