Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką

Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ten chleb to prawdziwy król wśród chlebów. Z chrupiąca skórką, sprężystym miękiszem, cudownie pachnący cebulką.

Składniki

150 g zakwas pszenny
400 g mąka pszenna chlebowa typ 720
50 g mąka graham
150 ml woda
100 ml kwaśna śmietana 18%
2 łyżka oliwa
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka miód
1 szt. cebula duża
1 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka cukier brązowy

Opis wykonania

Cebula: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać cukier i ocet, smażyć, mieszając, aż płyn odparuje. Ostudzić. Ciasto: w misie miksera wymieszać wodę, zakwas, śmietanę, łyżkę oliwy, sól i miód, wsypać mąkę i zagnieść ciasto (hak, 5 minut). Ciasto pozostawić na 10 minut, następnie dodać cebulkę i ponownie zagnieść. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania.

W trakcie wyrastania ciasto raz odgazować poprzez składanie. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć go do obsypanego mąką koszyka. Koszyk nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok 2 godziny - chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć rozmiar. Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem (250 stopni Celsjusza góra + dół).

Chleb przełożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Chleb położyć na kamieniu/blasze, piec 15 minut w 230 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza (220 stopni Celsjusza góra + dół) i piec jeszcze 25 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu. Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Domowy chleb z masłem. Idealny na śniadanie
Maria Izabela
Pyszniutki chlebuś, polecam
Lalaxo
Śliczny mi wyszedł, tak nieskromnie powiem! 🥰
Ewusia1222
Zapach chleba czuć w całym domu
Długa
Doskonały, zjadamy cały na raz.
Aleksandra J
Przepyszny chleb 😊
Zuzabara
Wspaniały z masłem i domowym dżemem