Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką
Chleb pszenny na zakwasie z karmelizowaną cebulką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebula: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać cukier i ocet, smażyć, mieszając, aż płyn odparuje. Ostudzić. Ciasto: w misie miksera wymieszać wodę, zakwas, śmietanę, łyżkę oliwy, sól i miód, wsypać mąkę i zagnieść ciasto (hak, 5 minut). Ciasto pozostawić na 10 minut, następnie dodać cebulkę i ponownie zagnieść. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrastania.
W trakcie wyrastania ciasto raz odgazować poprzez składanie. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, uformować bochenek, przełożyć go do obsypanego mąką koszyka. Koszyk nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na ok 2 godziny - chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć rozmiar. Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230 stopni Celsjusza z termoobiegiem (250 stopni Celsjusza góra + dół).
Chleb przełożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Chleb położyć na kamieniu/blasze, piec 15 minut w 230 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza (220 stopni Celsjusza góra + dół) i piec jeszcze 25 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu. Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
Komentarze