Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

FIT ŚWIĘTA: Pierogi z kapustą i burakiem

FIT ŚWIĘTA: Pierogi z kapustą i burakiem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Świetny dodatek do wigilijnego barszczu.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
50 g mąki pszennej z pełnego ziarna
300 ml ciepłej wody
2 łyżka masła klarowanego
1 jajo
Szczypta soli

Farsz:
200 g kapusty kiszonej
1 duży burak
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
Pieprz, sól

Opis wykonania

Pierożki albo uszka to nieodłączony element wigilijnego barszczu. W tym roku możesz przygotować farsz z kiszonej kapusty i buraków.

Opis przygotowania:

  1. Posiekaną kapustę gotuj w wodzie przez około 35 - 40 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż, doprawione solą i pieprzem czosnek i cebulę.
  2. Dodaj posiekanego buraka i smaż przez około 1 - 2 minuty. Następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze przez 3 - 5 minut.
  3. Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.
  4. Mąkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło, jajo, wodę, sól i wyrób na gładkie ciasto. Pokrój na małe kwadraty, ułóż porcję farszu i zawiń na formę pierożków.
  5. Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Zalane barszczem...pycha!