FIT ŚWIĘTA: Pierogi z kapustą i burakiem
6 porcje
120 min
Średnie
Świetny dodatek do wigilijnego barszczu.
Składniki
Ciasto:
250 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
50 g mąki pszennej z pełnego ziarna
300 ml ciepłej wody
2 łyżka masła klarowanego
1 jajo
Szczypta soli
Farsz:
200 g kapusty kiszonej
1 duży burak
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
Pieprz, sól
FIT ŚWIĘTA: Pierogi z kapustą i burakiem
FIT ŚWIĘTA: Pierogi z kapustą i burakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierożki albo uszka to nieodłączony element wigilijnego barszczu. W tym roku możesz przygotować farsz z kiszonej kapusty i buraków.
Opis przygotowania:
- Posiekaną kapustę gotuj w wodzie przez około 35 - 40 minut. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż, doprawione solą i pieprzem czosnek i cebulę.
- Dodaj posiekanego buraka i smaż przez około 1 - 2 minuty. Następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze przez 3 - 5 minut.
- Gotowy farsz pozostaw do ostygnięcia.
- Mąkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło, jajo, wodę, sól i wyrób na gładkie ciasto. Pokrój na małe kwadraty, ułóż porcję farszu i zawiń na formę pierożków.
- Gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Komentarze