Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Galaretka z mirabelek podkręcona miętą

Galaretka z mirabelek podkręcona miętą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodkie mirabelki w formie galaretki to prawdziwie jesienny deser. Smak śliwek został przełamany miętą, dzięki czemu galaretka jest lekka i orzeźwiająca. Autorem przepisu jest Sebastian C, laureat konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".

Składniki

2 kg mirabelek
1 kg cukru
1 opakowanie pektyny
garść mięty

Opis wykonania

Owoce umyć i delikatnie podgrzewać dodając cukru. Gdy owoce staną się paćkowate, całość należy dokładnie przetrzeć. Przetarty miąższ podgrzewać z garścią mięty, po kilku minutach wyjąć miętę, dodać resztę cukru z pektyną i gotować jeszcze chwilę, a następnie przelać do słoików. Pasteryzować 15min. Z resztek przetartych owoców można zrobić kompot.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych