Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!

Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczny włoski makaron gniocchi z dodatkiem polskiego akcentu w postaci soku z buraków w towarzystwie sosu z sera pleśniowego.

Składniki

1 kg Ziemniaki
2 szt. Zółtka
100 g Mąka pszenna
0,5 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz
2 szt. Buraki
150 g Ser pleśniowy
150 ml Śmietanka 30%
1 garść Parmezan

Opis wykonania

1. Ziemniaki gotować w mundurkach aż będą miękkie i kruche po czym dokładnie zmielić np. tłuczkiem lub przez praskę (nie wolno w blenderze) 2. Z buraków wycisnąć sok lub pogotować w małej ilości wody tak aby wydobyć z nich esencję. 3. Połączyć ziemniaki, sok z buraków, żółtka, mąkę, sól i pieprz i dokładnie zagnieść. 4. Z powstałej ukształtować utoczyć wałki o średnicy 2 cm i pociąć na kawałki o długości 2,5 cm. 5. Ewentualnie przed gotowaniem nadać gniocchom ciekawy kształt używając np. widelca. 6. Gniocchi gotować w gorącej osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia gniocchów na powierzchnię. 7. Sos przygotować zagrzewają śmietankę w rondelku i rozpuszczając w niej pokruszony ser pleśniowy. 8. Na wierzch gorącej potrawy dodać trochę startego parmezanu. GOTOWE! SMACZNEGO!
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych