Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!
4 porcje
60 min
Średnie
Klasyczny włoski makaron gniocchi z dodatkiem polskiego akcentu w postaci soku z buraków w towarzystwie sosu z sera pleśniowego.
Składniki
1 kg Ziemniaki
2 szt. Zółtka
100 g Mąka pszenna
0,5 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz
2 szt. Buraki
150 g Ser pleśniowy
150 ml Śmietanka 30%
1 garść Parmezan
Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!
Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Ziemniaki gotować w mundurkach aż będą miękkie i kruche po czym dokładnie zmielić np. tłuczkiem lub przez praskę (nie wolno w blenderze)
2. Z buraków wycisnąć sok lub pogotować w małej ilości wody tak aby wydobyć z nich esencję.
3. Połączyć ziemniaki, sok z buraków, żółtka, mąkę, sól i pieprz i dokładnie zagnieść.
4. Z powstałej ukształtować utoczyć wałki o średnicy 2 cm i pociąć na kawałki o długości 2,5 cm.
5. Ewentualnie przed gotowaniem nadać gniocchom ciekawy kształt używając np. widelca.
6. Gniocchi gotować w gorącej osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia gniocchów na powierzchnię.
7. Sos przygotować zagrzewają śmietankę w rondelku i rozpuszczając w niej pokruszony ser pleśniowy.
8. Na wierzch gorącej potrawy dodać trochę startego parmezanu.
GOTOWE! SMACZNEGO!
Komentarze