Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!

Gniocchi buraczane z sosem z sera pleśniowego!
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyczny włoski makaron gniocchi z dodatkiem polskiego akcentu w postaci soku z buraków w towarzystwie sosu z sera pleśniowego.

Składniki

1 kg Ziemniaki
2 szt. Zółtka
100 g Mąka pszenna
0,5 łyżeczka Sól
1 szczypta Pieprz
2 szt. Buraki
150 g Ser pleśniowy
150 ml Śmietanka 30%
1 garść Parmezan

Opis wykonania

1. Ziemniaki gotować w mundurkach aż będą miękkie i kruche po czym dokładnie zmielić np. tłuczkiem lub przez praskę (nie wolno w blenderze) 2. Z buraków wycisnąć sok lub pogotować w małej ilości wody tak aby wydobyć z nich esencję. 3. Połączyć ziemniaki, sok z buraków, żółtka, mąkę, sól i pieprz i dokładnie zagnieść. 4. Z powstałej ukształtować utoczyć wałki o średnicy 2 cm i pociąć na kawałki o długości 2,5 cm. 5. Ewentualnie przed gotowaniem nadać gniocchom ciekawy kształt używając np. widelca. 6. Gniocchi gotować w gorącej osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia gniocchów na powierzchnię. 7. Sos przygotować zagrzewają śmietankę w rondelku i rozpuszczając w niej pokruszony ser pleśniowy. 8. Na wierzch gorącej potrawy dodać trochę startego parmezanu. GOTOWE! SMACZNEGO!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych