Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka ziemniaczana z tartym serem

Gratin dauphinois
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka ziemniaczana z tartym serem.

Składniki

ząbek czosnku
masło do nasmarowania formy
800-1000 g ziemniaków zachowujących ścisłość po ugotowaniu
sól
pieprz
100 g tartego sera Emmentaler
200 ml słodkiej śmietany
30 g masła

Opis wykonania

Ząbki czosnku obrać i przeciąć na pół. Formę sufletową natrzeć czosnkiem, a następnie nasmarować. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie równe plasterki o grubości ok. 3 mm i umyć. Osuszyć na grubej warstwie ręcznika papierowego. Połowę ziemniaków ułożyć warstwami w formie, doprawić i posypać ok. 50 g sera. Ułożyć warstwę z drugiej połowy ziemniaków, posypać pozostałym serem i jeszcze raz doprawić. Zalać śmietaną i na to położyć wiórki masła. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-170⁰C oraz mikrofalówka 600 W, 25-35 minut. Wariant: Ziemniaki w formie można przekładać warstwami cienkich plasterków cukinii lub jabłek. Wskazówka: Zapiekanki w formie nie należy układać wyżej niż 3 cm.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych