Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Zapiekanka ziemniaczana z tartym serem.

Ząbki czosnku obrać i przeciąć na pół. Formę sufletowa natrzeć czosnkiem, a następnie nasmarować. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie równe plasterki o grubości ok. 3 mm i umyć. Osuszyć na grubej warstwie ręcznika papierowego. Połowę ziemniaków ułożyć warstwami w formie, doprawić i posypać ok. 50 g sera. Ułożyć warstwę z drugiej połowy ziemniaków, posypać pozostałym serem i jeszcze raz doprawić. Zalać śmietaną i na to położyć wiórki masła. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-170⁰C oraz mikrofalówka 600 W, 25-35 minut.
Wariant: Ziemniaki w formie można przekładać warstwami cienkich plasterków cukinii lub jabłek.
Wskazówka: Zapiekanki w formie nie należy układać wyżej niż 3 cm.
Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Skąd pochodzą te potrawy?

Chaczapuri to potrawa kuchni:

 Chaczapuri to potrawa kuchni: