Zapiekanka ziemniaczana z tartym serem
4 porcje
Średnie
2 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Gratin dauphinois
Gratin dauphinois
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ząbki czosnku obrać i przeciąć na pół. Formę sufletową natrzeć czosnkiem, a następnie nasmarować. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie równe plasterki o grubości ok. 3 mm i umyć. Osuszyć na grubej warstwie ręcznika papierowego. Połowę ziemniaków ułożyć warstwami w formie, doprawić i posypać ok. 50 g sera. Ułożyć warstwę z drugiej połowy ziemniaków, posypać pozostałym serem i jeszcze raz doprawić. Zalać śmietaną i na to położyć wiórki masła. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 160-170⁰C oraz mikrofalówka 600 W, 25-35 minut. Wariant: Ziemniaki w formie można przekładać warstwami cienkich plasterków cukinii lub jabłek. Wskazówka: Zapiekanki w formie nie należy układać wyżej niż 3 cm.
Komentarze