Grecka zupa z cytryn i jajek(Avgolemono)
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Banalna w przygotowaniu, niebanalna smakiem.
Składniki
2 l wywar drobiowy
500 g mięso drobiowe(z wywaru)
0,5 szklanka makaron orzo
3 szt. jajka
2 szt. sok z cytryn
1 szklanka świeża natka pietruszki
Grecka zupa z cytryn i jajek(Avgolemono)
Grecka zupa z cytryn i jajek(Avgolemono)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotowujemy wywar, wrzucamy orzo(równie dobrze może być ryż). Gotujemy jakieś 10 minut. W międzyczasie oddzielamy mięso od kości. Gdy makaron jest już prawie gotowy robimy jajeczną mieszankę, którą zagęścimy i zabielimy zupę; Jajka dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do nich sok i skórkę z cytryny(z pół łyżeczki). Całość wlewamy cienkim strumieniem do zupy, cały czas ją mieszając, potem gotujemy jakieś 5-10 minut, nie przerywając mieszania na średnim ogniu. Podajemy z mięsem kurczaka i posypujemy oczywiście posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze