Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grecka zupa z cytryn i jajek(Avgolemono)

Grecka zupa z cytryn i jajek(Avgolemono)
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Banalna w przygotowaniu, niebanalna smakiem.

Składniki

2 l wywar drobiowy
500 g mięso drobiowe(z wywaru)
0,5 szklanka makaron orzo
3 szt. jajka
2 szt. sok z cytryn
1 szklanka świeża natka pietruszki

Opis wykonania

Zagotowujemy wywar, wrzucamy orzo(równie dobrze może być ryż). Gotujemy jakieś 10 minut. W międzyczasie oddzielamy mięso od kości. Gdy makaron jest już prawie gotowy robimy jajeczną mieszankę, którą zagęścimy i zabielimy zupę; Jajka dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do nich sok i skórkę z cytryny(z pół łyżeczki). Całość wlewamy cienkim strumieniem do zupy, cały czas ją mieszając, potem gotujemy jakieś 5-10 minut, nie przerywając mieszania na średnim ogniu. Podajemy z mięsem kurczaka i posypujemy oczywiście posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych