Sałatka na lato z mozzarellą di bufala, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego
4 porcje
Średnie
Salatka z sezonowych warzyw i ziół. Idealna na upały i lekki posilek w ogrodzie na każdą porę dnia.
Składniki
mozzarella di bufala
rukiew wodna
liście bazylii
1 łyżeczka czerwony pieprz
ziele oliwne
100 ml oliwa
50 g pecorino
czosnek
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka sól morska
1/2 łyżeczka czarny pieprz mielony
1 łyżeczka igiełki ziela oliwnego
Sałatka na lato z mozzarellą di bufala, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego
Sałatka na lato z mozzarellą di bufala, rukwią wodną i pesto z ziela oliwnego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pesto: Z gałązek ziela oliwnego odrywamy igiełki, przekładamy je do kielicha blendera i dodajemy pozostałe skladniki. Miksujemy na jednolitą pastę. Ewentualnie doprawiamy lub dolewamy oliwę.
Odstawiamy aby smaki się połączyły.
Sałatka: Rukiew wodną płuczemy na sicie i odsączamy. Rozkładamy na talerze. Mozzarellę rozrywamy na kilka kawałków i kładziemy na rukwi. Dodajemy liście bazylii, pączki i igiełki ziela oliwnego, polewamy pesto, posypujemy czerwonym pieprzem.
Komentarze