Gruszki nadziewane słodką komosą
4 porcje
30 min
Łatwe
Pyszny jesienny deser z dodatkiem obłędnej komosy ryżowej. Przygotowanie trwa krócej niż 30 minut, idealny gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.
Składniki
4 szt. gruszki duże
4 łyżka komosa
10 łyżka woda
1 łyżeczka cukier trzcinowy
1 łyżka miód
1 szt. budyń waniliowy
Gruszki nadziewane słodką komosą
Gruszki nadziewane słodką komosą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gruszki myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środek. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Komosę gotujemy z wodą i łyżeczką cukru trzcinowego - około 15 minut. Gdyby była zbyt wodnista, odsączamy ją na sitku. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, gorący mieszamy z miękką komosą. Gruszki nadziewamy komosą i polewamy delikatnie miodem. Całość zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 170*C.
Komentarze