Przepisy do wykonania na płytach grzewczych

Płyty grzewcze to coś, bez czego nie może obejść się żadna kuchnia. I słusznie. To wielkie ułatwienie podczas codziennego gotowania oraz podstawowe narzędzie do przygotowywania pysznych posiłków. Jeśli płyta grzewcza posiada nowoczesne funkcje - czujniki gotowania i smażenia, precyzyjną regulację temperatury, inteligentny dobór mocy do potrawy, podwajanie mocy wybranego pola grzewczego - gotowanie staje się jeszcze łatwiejsze. A kulinarny sukces pewniejszy. W tej części Akademii Smaku zebraliśmy wszystkie przepisy, które można przygotować z użyciem płyt grzewczych, różnego rodzaju. Bo czy płyty grzewcze elektryczne są lepsze od płyt grzewczych indukcyjnych, albo ceramicznych? Nie ma to znaczenia, biorąc pod uwagę miłość do gotowania. I doskonały smak przyrządzonych potraw!  

Smażenie na dobrej płycie grzewczej to wybawienie od przypalonych kotletów czy spalonego czosnku. Usmażyć w idealny sposób można wiele potraw, a mnóstwo z nich zamieściliśmy wśród naszych przepisów: pizza, chrupiący pstrąg z patelni, albo dyniowe naleśniki, które zawsze się udają. Maksymalna moc pola grzewczego jest niezbędna do przygotowania potraw z woka. Zobacz przepis na orientalny makaron z bobem czy makaron ryżowy z kurczakiem i pastą miso. A co z gotowaniem w garnkach? Znasz smak naszego kremu z porów na piwie albo halászlé, czyli węgierskiej zupy rybnej? Rozsmakuj się w potrawach, które wymagają powolnego duszenia na małym ogniu. Sprawdź przepisy na roladki z królika, stifado - grecki gulasz wołowy albo sosy: butter chicken czy ajvar. Smacznego!