Kasza gryczana w pomidorach zapiekana z jajem
4 porcje
Średnie
Nasz domowy hit! dorosłym i dzieciom bardzo to danie smakowało. Pożywne, szybkie w przygotowaniu zaskakująco łączy smaki. W sam raz dla wegetarian :)
Składniki
2,5 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 szt. szalotka
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
2 szt. puszki krojonych pomidorów
100 g stratego cheddara
1 łyżeczka masła
2-3 szt. jajka
Kasza gryczana w pomidorach zapiekana z jajem
Kasza gryczana w pomidorach zapiekana z jajem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Szklimy na łyżce oliwy.
Dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kaszą i serem (zostawiamy garstkę do posypania).
Mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
Pieczemy w 170 st.C ok 25 minut.
Wyjmujemy, łyżką robimy delikatne zagłębienia (tyle ile mamy jajek), wbijamy w nie jajka.
Posypujemy serem. Jajka dodatkowo solimy i pieprzymy. Zapiekamy aż białko się zetnie a ser rozpuści. Fajnie kiedy żółtko pozostaje lekko płynne.
Komentarze