Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
 Marynowane w occie gruszki mają intensywny słodko-kwaśny smak. Warto mieć je w swojej spiżarni. * 5 porcji to 5 słoików gruszek

Składniki

1 kg dojrzałych gruszek
50 ml octu spirytusowego 10%
250 ml wody
50 g cukru
3 laski cynamonu
10 szt. goździków

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
164 kcal
Tłuszcz
0.45 g
Węglowodany
36.4 g
Błonnik
1.3 g
Białko
5.3 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ósemki lub plastry według preferencji. Ustaw rondel na średnim gazie, dodaj wodę i cukier, mieszaj, aż się cukier rozpuści. Dodaj ocet, cynamon i goździki oraz pokrojone gruszki.

Gotuj gruszki na małym ogniu przez około 15–20 minut, aż staną się miękkie, ale nie rozpadają się.

Przelej gruszki wraz z marynatą do słoików i zakręć je. Po kilku dniach gruszki będą gotowe do jedzenia, można je przechowywać wiele miesięcy.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
smaczne i aromatyczne