Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szybki, smaczny i słodki deser z wykorzystaniem gruszek i jaj. Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki.

Składniki

0,5 l wrzątku
3 szt. twarde gruszki
1 szt. białko
4 szt. żółtka
0,5 szklanka cukru pudru
0,25 łyżeczka cynamonu
1 szt. laski wanilii
1 łyżeczka spirytusu
1 szczypta soli
3 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków migdałowych (lub zmielonych migdałów)

Opis wykonania

Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do wrzątku i blanszować je przez 1 minutę. Następnie gruszki odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Białko ubić z cukrem na pianę, pojedynczo dodać żółtka, następnie cynamon i wanilię, alkohol i sól. Ubijać jeszcze przez chwilę. Przygotowanym koglem-moglem zalać gruszki i posypać bakaliami. Zapiekać przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych