Gruszki zapiekane w koglu-moglu
4 porcje
Średnie
Szybki, smaczny i słodki deser z wykorzystaniem gruszek i jaj. Gruszki najlepiej dodać kwaśne i twarde oraz pokroić je na cienkie cząstki.
Składniki
0,5 l wrzątku
3 szt. twarde gruszki
1 szt. białko
4 szt. żółtka
0,5 szklanka cukru pudru
0,25 łyżeczka cynamonu
1 szt. laski wanilii
1 łyżeczka spirytusu
1 szczypta soli
3 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka płatków migdałowych (lub zmielonych migdałów)
Gruszki zapiekane w koglu-moglu
Gruszki zapiekane w koglu-moglu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gruszki obrać i pokroić na ósemki. Wrzucić do wrzątku i blanszować je przez 1 minutę.
Następnie gruszki odcedzić i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Białko ubić z cukrem na pianę, pojedynczo dodać żółtka, następnie cynamon i wanilię, alkohol i sól. Ubijać jeszcze przez chwilę.
Przygotowanym koglem-moglem zalać gruszki i posypać bakaliami.
Zapiekać przez 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Komentarze