Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

Gruszki nie są tak popularne jak jabłka czy śliwki jako dodatek do ciast. Warto jednak wziąć je pod uwagę przy pieczeniu, bo wiele ciast, w których wykorzystuje się jesienne...

Czytaj więcej
Ciasto z gruszkami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Gruszki nie są tak popularne jak jabłka czy śliwki jako dodatek do ciast. Warto jednak wziąć je pod uwagę przy pieczeniu, bo wiele ciast, w których wykorzystuje się jesienne owoce, doskonale smakuje także w towarzystwie gruszek.

Przepisy na ciasta z gruszkami

Aromatyczne ciasto czekoladowe z gruszkami – to popularne brownie, któremu zanurzone w cieście plastry gruszki dodadzą wilgotności i przełamią mocno czekoladowy smak. Aby brownie bardziej efektownie się prezentowało, w cieście możesz zanurzyć pozbawione gniazd nasiennych i skórki połówki gruszki. Upieczone ciasto warto posypać posiekanymi pistacjami i owocem granatu.

Ciasto z gruszkami i budyniem to nic innego jak szarlotka na kruchym cieście, w której jabłka zastąpiły gruszki – możesz je wcześniej przesmażyć z cynamonem i skórką pomarańczową lub pokroić w cienkie plasterki, układając ciasno obok siebie. Warstwę owoców przykryj warstwą ugotowanego i ostudzonego budyniu waniliowego i warstwą startego na tarce o grubych oczkach kruchego ciasta. W tym przepisie – podobnie jak w szarlotce – zamiast warstwy budyniu możesz ułożyć pianę z ubitych białek.

Popularny sernik z brzoskwiniami na kruchym czekoladowym cieście lub sernikobrownie w wersji z delikatną i wilgotną gruszką będzie hitem niejednego podwieczorku.

Tarta z gruszkami na kruchym cieście to klasyka wypieków z tym jesiennymi owocami – koniecznie sprawdź przepis!

Jakie gruszki do ciasta

W Polsce gruszki to najpopularniejsze po jabłkach owoce – ile odmian, tyle smaków. Soczyste i miękkie Klapsy najlepiej smakują na surowo. Słodkie Konferencje nadają się do deserów i ciast, np. do szarlotki i sernika. Zimowa odmiana Triumf Packhama również sprawdzi się jako dodatek do wypieków.