Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym

Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gryczane chlebki to nie tylko zdrowa przekąska czy deser, ale też niezła mieszanka smaków.

Składniki

500 g mąka gryczana
30 g drożdże świeże
30 ml oliwa z oliwek
1 łyżka cukier
1 łyżka mąka pszenna
250 ml ciepłe mleko (letnie)
1 szczypta sól
4 szt. kiwi
4 szt. figa świeża
4 łyżka miód eukaliptusowy

Opis wykonania

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem, mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę gryczaną mieszamy z wyrośniętymi drożdżami, solą, oliwą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 120 minut - urośnie tylko trochę. Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na pięć porcji i kształtujemy długie chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebkach układamy pocięte figi oraz kawałki kiwi. Całość smarujemy miodem eukaliptusowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180*C.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych