Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym
6 porcje
60 min
Łatwe
Gryczane chlebki to nie tylko zdrowa przekąska czy deser, ale też niezła mieszanka smaków.
Składniki
500 g mąka gryczana
30 g drożdże świeże
30 ml oliwa z oliwek
1 łyżka cukier
1 łyżka mąka pszenna
250 ml ciepłe mleko (letnie)
1 szczypta sól
4 szt. kiwi
4 szt. figa świeża
4 łyżka miód eukaliptusowy
Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym
Gryczane chlebki z figami, kiwi i miodem eukaliptusowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem, mąką pszenną i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę gryczaną mieszamy z wyrośniętymi drożdżami, solą, oliwą i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 120 minut - urośnie tylko trochę. Ciasto zagniatamy ponownie, dzielimy na pięć porcji i kształtujemy długie chlebki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebkach układamy pocięte figi oraz kawałki kiwi. Całość smarujemy miodem eukaliptusowym. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180*C.
Komentarze