Herbatniki lniano-żytnie
1 porcje
40 min
Średnie
Kruche, małosłodkie, dodające energii ciasteczka z lnem i mąką żytnią, w sam raz na przekąskę po treningu lub na wycieczkę.
Składniki
12o g Masło (miękkie)
60 g Cukier trzcinowy
2 szt. Jajko
100 g Siemię lniane
100 g Mąka żytnia
100 g Mąka owsiana
75 g Mąka kukurydziana
1 szt. Laska wanilii
2-3 łyżka Mleko
Herbatniki lniano-żytnie
Herbatniki lniano-żytnie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Miękkie masło utrzeć z cukrem, można również ubić mikserem, aż będzie puszyste. Do masy dodać jajka, ucierać. W misce wymieszać suche składniki i nasionka z laski wanilii, dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek mleka.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić ciasteczka, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i na czas nagrzewania piekarnika (ok. 10 minut) włożyć do lodówki na blaszce Piec w 180 stopniach około 14-15 minut.
Komentarze