Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

JAGLANA ROZPUSTA czyli budyń z kaszy jaglanej z gruszką, kokosem i korzennym sosem

JAGLANA ROZPUSTA czyli budyń z kaszy jaglanej z gruszką, kokosem i korzennym sosem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonała przekąska do pracy - dodaje energii, osładza życie, wprowadza powiew egzotyki... ideał! :D

Składniki

100 g kaszy jaglanej
1,5 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oleju kokosowego
1 szczypta soli
3 łyżka wiórków kokosowych
gruszka
SOS
1 łyżeczka masła
1 łyżka syropu klonowego
gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego

Opis wykonania

BUDYŃ Podgrzewamy mleko z wodą, olejem kokosowym i solą. Kaszę przelewamy zimną wodą na sicie, żeby wytraciła goryczkę. Wsypujemy do gorącego mleka. Po 5 minutach dosypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną gruszkę, mieszamy, studzimy 10 minut i blendujemy do ulubionej konsystencji. Idealnie gładko nie będzie (wiórki i gruszka tak już mają podczas blendowania i basta). SOS Wrzucamy na patelnię masło, roztapiamy i dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki, smażymy, podlewamy syropem klonowym, prażymy kilka minut, dodajemy przyprawy i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż owoce zmiękną. Całość można pożreć na ciepło lub schłodzić – obie opcje są równie dobre. Aha, oczywiście cynamonu może być ciut mniej – zdaję sobie sprawę, że jestem od niego uzależniona i mam zaburzone proporcje w użytkowaniu tegoż magicznego proszku. :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Rozpusta warta grzechu 😁pyszne połączenie składników 😊
Aleksandra J
Przepyszna jaglanka 🥰
Ewusia1222
Pyszny deser- polecam bardzo przepis.