JAGLANA ROZPUSTA czyli budyń z kaszy jaglanej z gruszką, kokosem i korzennym sosem
4 porcje
40 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonała przekąska do pracy - dodaje energii, osładza życie, wprowadza powiew egzotyki... ideał! :D
Składniki
100 g kaszy jaglanej
1,5 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oleju kokosowego
1 szczypta soli
3 łyżka wiórków kokosowych
gruszka
SOS
1 łyżeczka masła
1 łyżka syropu klonowego
gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru mielonego
JAGLANA ROZPUSTA czyli budyń z kaszy jaglanej z gruszką, kokosem i korzennym sosem
JAGLANA ROZPUSTA czyli budyń z kaszy jaglanej z gruszką, kokosem i korzennym sosem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
BUDYŃ
Podgrzewamy mleko z wodą, olejem kokosowym i solą. Kaszę przelewamy zimną wodą na sicie, żeby wytraciła goryczkę. Wsypujemy do gorącego mleka. Po 5 minutach dosypujemy wiórki kokosowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną gruszkę, mieszamy, studzimy 10 minut i blendujemy do ulubionej konsystencji. Idealnie gładko nie będzie (wiórki i gruszka tak już mają podczas blendowania i basta).
SOS
Wrzucamy na patelnię masło, roztapiamy i dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki, smażymy, podlewamy syropem klonowym, prażymy kilka minut, dodajemy przyprawy i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż owoce zmiękną.
Całość można pożreć na ciepło lub schłodzić – obie opcje są równie dobre.
Aha, oczywiście cynamonu może być ciut mniej – zdaję sobie sprawę, że jestem od niego uzależniona i mam zaburzone proporcje w użytkowaniu tegoż magicznego proszku. :)
Komentarze