


Sos coulis to lekki sos owocowy, który wykorzystać możesz jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów i słodkich wypieków. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie świeżych owoców i przygotowania z nich gładkiego i aksamitnego sosu bez grudek, który szczególnie przypadnie do gustu naszym milusińskim.
Jagody opłucz i wsyp do pojemnika blendera. Zmiksuj je dokładnie blenderem przez kilkadziesiąt sekund.
Następnie taki jagodowy mus przelej do gęstego sitka umieszczonego w misce i z pomocą łyżki przecieraj do czasu, aż w sitku pozostaną jedynie twardsze fragmenty owoców, skórki i pestki.
Do miski powinien spłynąć tylko sok i gęsty, aksamitny miąższ.
Spróbuj powstałego w ten sposób sosu i zbalansuj jego smak wedle uznania z pomocą soku wyciśniętego z cytrusów i miodu.
Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ulubionymi deserami, lub wypiekami.
Taki sos ze świeżych jagód możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jest jednak tak smaczny, że najpewniej nie wytrzyma w niej dłużej niż jeden dzień.