Szwarcwaldzki tort wiśniowy
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szwarcwaldzki tort wiśniowy
Szwarcwaldzki tort wiśniowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ubić jaja z wodą i cukrem na pianę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodać do masy jajowej stale mieszając. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w podany sposób. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Odłożyć wierzch na bok i spód skropić wiśniówką. Pozostawić wiśnie do odsączenia. Sok użyć do przygotowania polewy tortowej. Polewą posmarować spód. Zmiękczyć żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie włożyć wilgotną żelatynę do małej formy i rozpuścić w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Ubić śmietanę z cukrem. Ostrożnie dodać żelatynę stale mieszając. Spód tortu posmarować połową ubitej śmietany i rozłożyć na nim połowę wiśni. Przykryć drugim krążkiem biszkopta i obłożyć go w taki sam sposób. Przykryć wierzchem biszkopta. Przygotować śmietanę do dekoracji według powyższego opisu i przyozdobić nią tort. Do dekoracji użyć wiśni koktajlowych i tartej czekolady.
Komentarze