Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort na cieście biszkoptowym z nadzieniem z wiśni.

Składniki

Forma sprężynowa o średnicy 28 cm
Ciasto biszkoptowe:
5 jaj
5 łyżek gorącej wody
240 g cukru
200 g mąki
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
wiśniówka
1 słoik wiśni
1 opakowanie czerwonej polewy tortowej
4 arkusze białej żelatyny
400 ml śmietany
2 łyżka cukru
Dekoracja:
4 arkusze białej żelatyny
400 ml śmietany
2 łyżki cukru
12 wiśni koktajlowych
tarta czekolada

Opis wykonania

Ubić jaja z wodą i cukrem na pianę. Zmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dodać do masy jajowej stale mieszając. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec w podany sposób. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy części. Odłożyć wierzch na bok i spód skropić wiśniówką. Pozostawić wiśnie do odsączenia. Sok użyć do przygotowania polewy tortowej. Polewą posmarować spód. Zmiękczyć żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie włożyć wilgotną żelatynę do małej formy i rozpuścić w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Ubić śmietanę z cukrem. Ostrożnie dodać żelatynę stale mieszając. Spód tortu posmarować połową ubitej śmietany i rozłożyć na nim połowę wiśni. Przykryć drugim krążkiem biszkopta i obłożyć go w taki sam sposób. Przykryć wierzchem biszkopta. Przygotować śmietanę do dekoracji według powyższego opisu i przyozdobić nią tort. Do dekoracji użyć wiśni koktajlowych i tartej czekolady.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Tort przepyszny. Połączenie wiśni i czekolady super przełamuje smaki. Polcem!
Toporkiewicz
Zamiast kremu śmietankowego zrobiłam wiśniowy, pycha
Lalaxo
troche pokraczny i z literówką w napisie ale się starałam ;D