Jajka po turecku
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Jajka po turecku
Jajka po turecku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszaj jogurt z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dopraw solą do smaku. Jogurt rozprowadź po dwóch talerzach.
Zagotuj w garnku wodę, dodaj ocet. Jajka pojedynczo wybij do miseczki. Wodę w garnku zamieszaj łyżką, robiąc wir, jajko wlej w środek garnka. Gotuj przez 2,5 minuty (duże jajka 3 minuty) na płycie grzewczej. Jajko wyjmij przy użyciu łyżki cedzakowej, przełoż na środek jogurtu.
Na małej patelni roztop masło, dodaj paprykę w proszku. Ciepłym masłem polej jajka ułożone na jogurcie, całość posyp posiekanymi listkami mięty, solą oraz pieprzem.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Komentarze