Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Jajka po turecku to tradycyjne danie z Turcji – jajka gotowane w koszulach, ktre podaje się z jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem.

Składniki

4 szt. - jajek
150 g - jogurtu greckiego
2 łyżeczki - masła
1 łyżeczka - papryki w proszku
1 ząbek - czosnku
- sól i pieprz
- świeża mięta
1 łyżeczka - octu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
296 kcal
Tłuszcz
22.2 g
Węglowodany
6.2 g
Błonnik
17.3 g
Białko
0.4 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Krok 1

Wymieszaj jogurt z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dopraw solą do smaku. Jogurt rozprowadź po dwóch talerzach.

Krok 2

Zagotuj w garnku wodę, dodaj ocet. Jajka pojedynczo wybij do miseczki. Wodę w garnku zamieszaj łyżką, robiąc wir,  jajko wlej w środek garnka. Gotuj przez 2,5 minuty (duże jajka 3 minuty) na płycie grzewczej. Jajko wyjmij przy użyciu łyżki cedzakowej, przełoż na środek jogurtu.

Krok 3

Na małej patelni roztop masło, dodaj paprykę w proszku. Ciepłym masłem polej jajka ułożone na jogurcie, całość posyp posiekanymi listkami mięty, solą oraz pieprzem.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
misia
Bardzo smaczne danie. Zawsze jadłam jajka na twardo z majonezem a to nowość u mnie z jogurtem i o wiele zdrowsza. Smakuje bardzo wszystkim u mnie w domu :)
PatrycjaK
Dzisiaj je jadłam na śniadanie i bardzo mi posmakowały. Nigdy nie jadłam jajek z jogurtem. Przygotowanie zajmuje tylko chwilkę, a efekt jest mega! Zaskoczyłam męża tym śniadaniem :)
Rene
WSPA-NIA-ŁE danie, które skradło moje serce! Uwielbiam! Śniadanie na medal! Nie dość, że zdrowe, to jeszcze smakuje wyśmienicie!
Iwona Majewska
Przepis idealny jajka wyszły świetnie , dodałam do nich sałatkę i niedzielne śniadanko gotowe ! daję 10/10
agnoxi
Tym śniadaniem podbiłam serca domowników! Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt wizualny i smak są rewelacyjne! :)