Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Jajka po turecku to tradycyjne danie z Turcji – jajka gotowane w koszulach, ktre podaje się z jogurtem greckim wymieszanym z czosnkiem.

Składniki

4 szt. - jajek
150 g - jogurtu greckiego
2 łyżeczki - masła
1 łyżeczka - papryki w proszku
1 ząbek - czosnku
- sól i pieprz
- świeża mięta
1 łyżeczka - octu

Opis wykonania

Krok 1

Wymieszaj jogurt z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dopraw solą do smaku. Jogurt rozprowadź po dwóch talerzach.

Krok 2

Zagotuj w garnku wodę, dodaj ocet. Jajka pojedynczo wybij do miseczki. Wodę w garnku zamieszaj łyżką, robiąc wir,  jajko wlej w środek garnka. Gotuj przez 2,5 minuty (duże jajka 3 minuty) na płycie grzewczej. Jajko wyjmij przy użyciu łyżki cedzakowej, przełoż na środek jogurtu.

Krok 3

Na małej patelni roztop masło, dodaj paprykę w proszku. Ciepłym masłem polej jajka ułożone na jogurcie, całość posyp posiekanymi listkami mięty, solą oraz pieprzem.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych