Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z czerwonym winem, wiórkami czekoladowymi i cynamonem.

Składniki

forma do babki
białka
100 g cukru
opakowanie cukru waniiowego
200 g masła lub margaryny
250 g mąki
opakowania proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g wiórków czekoladowych
1/8 l wina
nieco cukru pudru do posypania

Opis wykonania

Ubić białka i wsypać 100 g cukru. Bardzo sztywną masę odstawić w chłodne miejsce. Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym I masłem utrzeć na puszystą masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i dalej mieszać. Następnie dodać cynamon, tartą czekoladę i czerwone wino. Dodać około 1/3 piany z białka stale mieszając. Ostrożnie domieszać resztę. Nasmarować formę do babki i posypać niewielką ilością mąki. WIać ciasto i piec babkę w podany sposób. Po upieczeniu pozostawić na krótko do wystygnięcia w formie, a następnie wyjąć. Posypać cukrem pudrem. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych