Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jogurt własnej roboty

Opis wykonania

Jogurt z syropem klonowym, gruszką i orzechami włoskimi.

Pełne mleko podgrzać w garnku do temperatury 90⁰C. Mleko nie może się zagotować. Następnie ostudzić do temperatury 38-45⁰C. Temperaturę należy mierzyć za pomocą termometru do pieczenia. Poza tym zakresem temperatury bakterie są nieaktywne. Wymieszać mleko z jogurtem i napełnić starannie umyte słoiczki. Przykryć folią odporną na działanie wysokiej temperatury i wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania. Jogurt ostudzić i wstawić do komory gotowania i pozostawić do fermentacji, jak podano poniżej. Jogurt ostudzić i wstawić do lodówki. Dopiero gdy jogurt jest schłodzony, uzyskuje swoją zwartą konsystencję. Na jogurt owocowy obrać połówki gruszek, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Następnie polać syropem klonowym i posypać orzechami laskowymi. Wymieszać z jogurtem i podawać w szklanych miseczkach.
Sposób nastawania: piekarnik parowy, program automatyczny "Wypieki, desery", "Jogurt w słoiczkach", ok. 5 godzin.
Wskazówka: przed napełnieniem słoiczków jogurtem, można je dodatkowo zdezynfekować w komorze gotowania w temperaturze 100⁰C przez 15 minut. Aby otrzymać jogurt o bardziej zwartej konsystencji, należy przed podgrzaniem dodać do mleka chudego mleka w proszku (1-2 łyżki na litr).