Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jogurt z syropem klonowym, gruszką i orzechami włoskimi. Pyszny deser na zimno lub lekkie śniadanie!

Składniki

Na 4 słoiczki po 250 ml:
1 l pełnego mleka
100 g jogurtu z żywymi kulturami bakterii (zawartość tłuszczu taka jak w mleku)
Jogurt owocowy, na porcję:
miękkiej gruszki
1-2 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka mielonych orzechów laskowych
200 g jogurtu własnej roboty

Opis wykonania

Pełne mleko podgrzać w garnku do temperatury 90⁰C. Mleko nie może się zagotować. Następnie ostudzić do temperatury 38-45⁰C. Temperaturę należy mierzyć za pomocą termometru do pieczenia. Poza tym zakresem temperatury bakterie są nieaktywne. Wymieszać mleko z jogurtem i napełnić starannie umyte słoiczki. Przykryć folią odporną na działanie wysokiej temperatury i wstawić do perforowanego pojemnika do gotowania. Jogurt ostudzić i wstawić do komory gotowania i pozostawić do fermentacji, jak podano poniżej. Jogurt ostudzić i wstawić do lodówki. Dopiero gdy jogurt jest schłodzony, uzyskuje swoją zwartą konsystencję. Na jogurt owocowy obrać połówki gruszek, wyjąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Następnie polać syropem klonowym i posypać orzechami laskowymi. Wymieszać z jogurtem i podawać w szklanych miseczkach. Sposób nastawania: piekarnik parowy, program automatyczny "Wypieki, desery", "Jogurt w słoiczkach", ok. 5 godzin. Wskazówka: przed napełnieniem słoiczków jogurtem, można je dodatkowo zdezynfekować w komorze gotowania w temperaturze 100⁰C przez 15 minut. Aby otrzymać jogurt o bardziej zwartej konsystencji, należy przed podgrzaniem dodać do mleka chudego mleka w proszku (1-2 łyżki na litr).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych