Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kakaowa beza z nadzieniem migdałowo-czekoladowym

Kakaowa beza z nadzieniem migdałowo-czekoladowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Każde dziecko lubi czekoladę, a jeśli jest ona połączona z kruchą bezą i pysznym nadzieniem to na pewno żaden łakomczuch się jej nie oprze!

Składniki

2 szt. Białka jaj
70 g cukier puder
60 g cukier kryształ
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka kakao
15 dkg masło
10 dkg cukier puder
1 szt. jajko
5 dkg czekolada gorzka
3 łyżka zmielone migdały

Opis wykonania

Odzielamy białka od żółtek, wcześniej schłodzone ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec dodawać partiami na przemian cukier z cukrem pudrem po jednej łyżce. Kiedy białka osiągną pożądaną - gęstą i lśniącą konsystencję, dodać mąkę z kakao, połączyć. Z masy bezowej tworzymy pożądany kształt, w moim wypadku krążki wielkości góry szklanki, które wyciskamy na papier do pieczenia. Piec w temperaturze 120 °C, 50-60 minut. Ususzone bezy pozostawić na papierze do pieczenia do wystygnięcia lub w piekarniku. Jak bezy będą nadziewane masą czekoladowo-migdałową to na koniec posypać kakao. Jajko ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle ubijając. Dodać roztopioną w gorącej kąpieli czekoladę, migdaly, olejek i wszystko połączyc w jednolitą masę. Bierzemy bezę przekładamy masą czekoladowo-migdałową, przyklejamy drugą bezę ,wierzch posypujemy kakao, możemy polać czekoladą lub posypać pokruszonymi kawałkami czekolady!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych