''Norma'' Belliniego
4 porcje
Średnie
Składniki
''Norma'' Belliniego
''Norma'' Belliniego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażana myjemy, oczyszczamy skórkę, kroimy na grube plastry a następnie każdy plaster na cztery części. Układamy go na desce, posypujemy solą i odstawiamy na 60 minut. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy, bakłażana smażymy z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę. Zmniejszamy gaz, zlewamy nadmiar oliwy, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone chilli, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy 12minut, dodajemy całe pomidorki koktajlowe i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz i porwane listki bazylii. Przed podaniem sos posypujemy tartą soloną ricottą lub serem kozim.
Komentarze