Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
''Norma'' Belliniego to wspaniały makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami skąpanym w słońcu i twardą, soloną ricottą.

Składniki

300 g Makaron świderki
1 szt. Bakłażan
50 ml Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Sól
400 g Pomidory z puszki całe
100 g Pomidorki koktajlowe
4 szt. Czosnek ząbki
1 szt. Papryczka chili mała
1 szt. Cebula szalotka
30 g Solona ricotta lub ser kozi
1 łyżeczka oregano suszone
1 garść Świeża bazylia
1 łyżeczka Świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Bakłażana myjemy, oczyszczamy skórkę, kroimy na grube plastry a następnie każdy plaster na cztery części. Układamy go na desce, posypujemy solą i odstawiamy na 60 minut. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy, bakłażana smażymy z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę. Zmniejszamy gaz, zlewamy nadmiar oliwy, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone chilli, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy 12minut, dodajemy całe pomidorki koktajlowe i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz i porwane listki bazylii. Przed podaniem sos posypujemy tartą soloną ricottą lub serem kozim.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych