Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszone cytryny

Opis wykonania

Kiszone cytryny to przysmak kuchni marokańskiej. W Akademii Smaku pokażę jak je zrobić. Przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans, a efekt jest zachwycający. Kiszone cytryny podkręcają smak duszonych mięs i warzyw.

Kiszone cytryny - krok 1

Cytryny dokładnie wyszoruj. Sześć cytryn natnij na krzyż od góry ostrym nożem na 3/4 głębokości cytryny.

Kiszone cytryny - krok 2

Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny. Z pozostałych cytryn wyciśnij sok.

Kiszone cytryny - krok 3

Na dno słoika wsyp łyżkę soli, następnie układaj w nim cytryny, dodaj liście laurowe i laskę cynamonu, wlej sok wyciśnięty z cytryn.

Dolej wrzącą wodę, aby cytryny były pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.

Co kilka dni potrząśnij słoik, aby sól równomiernie się rozpuściła. Kiszenie cytryn trwa około 4 tygodni.