


Kiszone cytryny to przysmak kuchni marokańskiej. W Akademii Smaku pokażę jak je zrobić. Przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans, a efekt jest zachwycający. Kiszone cytryny podkręcają smak duszonych mięs i warzyw.
Cytryny dokładnie wyszoruj. Sześć cytryn natnij na krzyż od góry ostrym nożem na 3/4 głębokości cytryny.
Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny. Z pozostałych cytryn wyciśnij sok.
Na dno słoika wsyp łyżkę soli, następnie układaj w nim cytryny, dodaj liście laurowe i laskę cynamonu, wlej sok wyciśnięty z cytryn.
Dolej wrzącą wodę, aby cytryny były pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Co kilka dni potrząśnij słoik, aby sól równomiernie się rozpuściła. Kiszenie cytryn trwa około 4 tygodni.