Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kiszone cytryny

Opis wykonania

Kiszone cytryny to potrawa kuchni marokańskiej, coraz częściej goszcząca na polskich stołach. Warto łączyć je z duszonym mięsem, warzywami lub... podawać na słodko! Autorką przepisu jest Ewa W, laureatka konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".

Każdą z cytryn nacinamy na krzyż do połowy głębokości i zasypujemy po łyżeczce soli na cytrynę. Ciasno układamy w słoiku z korzennymi przyprawami i mocno dociskamy aż cytryny puszczą sok i wypełnią nim słoik. Cytryny muszą być w całości przykryte sokiem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemnie miejsce na ok 4 tygodnie. Po otwarciu przechowuje w lodówce. Kiszone cytryny nie tylko nadają się do marokańskiego tażinu, sałatek ale ja lubię je w wersji słodkiej i dodaje do ciasteczek owsianych.