Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiszone cytryny to potrawa kuchni marokańskiej, coraz częściej goszcząca na polskich stołach. Warto łączyć je z duszonym mięsem, warzywami lub... podawać na słodko! Autorką przepisu jest Ewa W, laureatka konkursu "Pokaż skarby swojej spiżarni".

Składniki

4 cytryny
4 łyżeczki soli
garść goździków
laska cynamonu

Opis wykonania

Każdą z cytryn nacinamy na krzyż do połowy głębokości i zasypujemy po łyżeczce soli na cytrynę. Ciasno układamy w słoiku z korzennymi przyprawami i mocno dociskamy aż cytryny puszczą sok i wypełnią nim słoik. Cytryny muszą być w całości przykryte sokiem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemnie miejsce na ok 4 tygodnie. Po otwarciu przechowuje w lodówce. Kiszone cytryny nie tylko nadają się do marokańskiego tażinu, sałatek ale ja lubię je w wersji słodkiej i dodaje do ciasteczek owsianych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych