Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kiszone cytryny to przysmak kuchni marokańskiej. W Akademii Smaku pokażę jak je zrobić. Przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans, a efekt jest zachwycający. Kiszone cytryny podkręcają smak duszonych mięs i warzyw.

Składniki

12 szt. - cytryn
50 g - soli gruboziarnistej
2 szt. - liści laurowych
1 laska - cynamonu

Opis wykonania

1

Cytryny dokładnie wyszoruj. Sześć cytryn natnij na krzyż od góry ostrym nożem na 3/4 głębokości cytryny.

2

Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny. Z pozostałych cytryn wyciśnij sok.

3

Na dno słoika wsyp łyżkę soli, następnie układaj w nim cytryny, dodaj liście laurowe i laskę cynamonu, wlej sok wyciśnięty z cytryn.

Dolej wrzącą wodę, aby cytryny były pod jej powierzchnią. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.

Co kilka dni potrząśnij słoik, aby sól równomiernie się rozpuściła. Kiszenie cytryn trwa około 4 tygodni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Sylwucha
Zawsze robiłam takie zalewane miodem, idealne do zimowej herbatki. Ten przepis mnie zaskoczył i na pewno wypróbuję
fiziowaaa
Do herbaty i nie tylko, super