Kokosanki z białek
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kokosanki z białek
Kokosanki z białek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na kokosanki z białek jest banalnie prosty. Ze względu na swoją prostotę ciasteczka kokosanki długo zachowują świeżość, smak i aromat – spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w chlebaku czy po prostu w papierowej torebce.
Jak zrobić kokosanki? Wystarczy schłodzone białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do piany ksylitol, miksując dalej przez około 2 minuty. Wiórki kokosowe wymieszaj z mąką w osobnej misce, a następnie stopniowo i delikatnie wmieszaj je do przygotowanej masy za pomocą łyżki (tak by jak najmniej straciła na swej puszystości).
Jak zrobić keto kokosanki? Można pominąć dodatek mąki pszennej i zastąpić ją wersją kokosową, bez dodatku glutenu. Dla dodatkowej porcji białka, zwłaszcza dla osób uprawiających sport lub będących na diecie wysokobiałkowej, zaleca się zastąpienie mąki proteinami w proszku. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, czyli około 10–15 minut. Przepisy na kokosanki uwzględniają też takie dodatki jak czekolada, bita śmietana i owoce jako dekoracje do upieczonych ciasteczek.
Podanie
Kokosanki doskonale komponują się z świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody czy kawałki mango, co dodaje świeżości i słodyczy.
Komentarze