Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kokosanki z białek to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska. Wykorzystanie białek jaj sprawia, że są one lekkie i puszyste, a dodatek kokosu nadaje im egzotycznego smaku. Idealne do kawy czy herbaty.

Składniki

4 szt. - białek
300 g - wiórek kokosowych
1 szklanka - ksylitolu
2 łyżki - mąki kokosowej lub ziemniaczanej

Opis wykonania

Przepis na kokosanki z białek jest banalnie prosty. Ze względu na swoją prostotę ciasteczka kokosanki długo zachowują świeżość, smak i aromat – spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w chlebaku czy po prostu w papierowej torebce.

Jak zrobić kokosanki? Wystarczy schłodzone białka jaj ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj do piany ksylitol, miksując dalej przez około 2 minuty. Wiórki kokosowe wymieszaj z mąką w osobnej misce, a następnie stopniowo i delikatnie wmieszaj je do przygotowanej masy za pomocą łyżki (tak by jak najmniej straciła na swej puszystości).

Jak zrobić keto kokosanki? Można pominąć dodatek mąki pszennej i zastąpić ją wersją kokosową, bez dodatku glutenu. Dla dodatkowej porcji białka, zwłaszcza dla osób uprawiających sport lub będących na diecie wysokobiałkowej, zaleca się zastąpienie mąki proteinami w proszku. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, czyli około 10–15 minut. Przepisy na kokosanki uwzględniają też takie dodatki jak czekolada, bita śmietana i owoce jako dekoracje do upieczonych ciasteczek.

Podanie

Kokosanki doskonale komponują się z świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, jagody czy kawałki mango, co dodaje świeżości i słodyczy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Fajne jako przekąska na imprezy
Ewusia1222
Bardzo smaczne ciastka- dla fanów kokosa.