Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na kokosowe ciasto z polewą czekoladową, bez pieczenia, bez glutenu i laktozy:)

Składniki

95 g suszone daktyle
40 g wiórki kokosowe
200 ml mleczko kokosowe
50 g mąka kokosowa
40 g nerkowce
20 g olej kokosowy
80 g gorzka czekolada min. 70%

Opis wykonania

Spód: 1. Nerkowce blendujemy bądź rozbijamy na drobno i dodajemy mąkę kokosową. 2. Daktyle zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, odcedzamy je i blendujemy razem z nerkowcami i mąką. 3. 15 gram oleju rozpuszczamy i dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej wyrobić ciasto w rękach). W konsystencji ma wyjść jak kruche ciasto. 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto. 5. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Środek: 1. Mleczko kokosowe ubijamy na sztywno (tak jak pianę z białek). 2. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. 3. Wyciągamy spód z lodówki i wykładamy masę. Ponownie wkładamy do lodówki.

Góra: 1. Czekoladę rozpuszczamy z 5 gramami oleju w kąpieli wodnej. 2. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta. Gdy chwilę przestygnie, ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy