Ziemniaki z jajkiem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Ziemniaki z jajkiem to wspaniały pomysł na proste i tanie danie obiadowe, którym przy małym nakładzie pracy i finansów możemy oczarować rodzinę.
Składniki
4-6 szt. ugotowane ziemniaki średniej wielkości
4-5 szt. jajka
10 dkg boczek wędzony
1 szt. średnia cebula
sól
Ziemniaki z jajkiem
Ziemniaki z jajkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w plasterki.
Boczek pokroić w drobną kostkę zrumienić na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz odecedzić go i odłożyć do miseczki. Na powstałym tłuszczu układać jeden przy drugim plastry ziemniaków zrumienić na złoto, dodać cebulkę, wymieszać podsmażać do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać boczek. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu nie żałować, ziemniaki mają być wyraziste,
Ziemniaki z boczkiem i cebulką zdjąć z ognia. Na patelnię z ziemniakami wybić jaja energicznie lecz ostrożnie wymieszać całość (tak aby ziemniaczki się nie rozpadły) patelnię ponownie ustawić na średnim ogniu, stale mieszając doprowadzić do momentu aż jajka się zetną. Zdjąć z ognia w razie potrzeby ponownie doprawić.
Podawać tuż po przygotowaniu ze szklanką maślanki lub ogórkiem kiszonym.
Komentarze