Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ziemniaki z jajkiem to wspaniały pomysł na proste i tanie danie obiadowe, którym przy małym nakładzie pracy i finansów możemy oczarować rodzinę.

Składniki

4-6 szt. ugotowane ziemniaki średniej wielkości
4-5 szt. jajka
10 dkg boczek wędzony
1 szt. średnia cebula
sól

Opis wykonania

Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę zrumienić na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz odecedzić go i odłożyć do miseczki. Na powstałym tłuszczu układać jeden przy drugim plastry ziemniaków zrumienić na złoto, dodać cebulkę, wymieszać podsmażać do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać boczek. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu nie żałować, ziemniaki mają być wyraziste, Ziemniaki z boczkiem i cebulką zdjąć z ognia. Na patelnię z ziemniakami wybić jaja energicznie lecz ostrożnie wymieszać całość (tak aby ziemniaczki się nie rozpadły) patelnię ponownie ustawić na średnim ogniu, stale mieszając doprowadzić do momentu aż jajka się zetną. Zdjąć z ognia w razie potrzeby ponownie doprawić. Podawać tuż po przygotowaniu ze szklanką maślanki lub ogórkiem kiszonym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Proste i na każdą kieszeń danie 👍