

Ziemniaki z jajkiem to wspaniały pomysł na proste i tanie danie obiadowe, którym przy małym nakładzie pracy i finansów możemy oczarować rodzinę.
Ugotowane wcześniej ziemniaki pokroić w plasterki. Boczek pokroić w drobną kostkę zrumienić na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz odecedzić go i odłożyć do miseczki. Na powstałym tłuszczu układać jeden przy drugim plastry ziemniaków zrumienić na złoto, dodać cebulkę, wymieszać podsmażać do momentu aż cebulka zmięknie. Dodać boczek. Doprawić solą i pieprzem. Pieprzu nie żałować, ziemniaki mają być wyraziste, Ziemniaki z boczkiem i cebulką zdjąć z ognia. Na patelnię z ziemniakami wybić jaja energicznie lecz ostrożnie wymieszać całość (tak aby ziemniaczki się nie rozpadły) patelnię ponownie ustawić na średnim ogniu, stale mieszając doprowadzić do momentu aż jajka się zetną. Zdjąć z ognia w razie potrzeby ponownie doprawić. Podawać tuż po przygotowaniu ze szklanką maślanki lub ogórkiem kiszonym.