Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kokosowy torcik jaglany

Opis wykonania

Wegański, kokosowy torcik jaglany smakiem przypomina nieco sernik, jest naprawdę mocno kokosowy i nie zawiera niezdrowych składników.

baner reklamowy maszynki do mielenia Spód: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Wylepić nim spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 8 min. Wyjąć i ostudzić. Masa jaglana: Kaszę umieścić w rondelku. Podprażyć na niewielkim ogniu, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Przelać wrzątkiem, odcedzić, ponownie umieścić w rondlu i zalać świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy). Dodać małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Pozostawić pod przykrywką do ostudzenia. Ostudzoną kaszę umieścić w pojemniku blendera. Dodać gęstą część mleczka kokosowego, ksylitol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy i likier (opcjonalnie). Zblendować na gładką masę. Masę jaglaną wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Pralinki jaglane: Kaszę jaglaną ugotować jak wyżej, dodając do gotowania wodę kokosową pozostałą w puszce pod gęstą częścią mleczka. Kiedy będzie miękka, zblendować z pozostałymi składnikami. Schłodzić przez ok. 30min. Z masy formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Udekorować nimi wierzch ciasta .