Kokosowy torcik jaglany
9 porcje
60 min
Średnie
Wegański, kokosowy torcik jaglany smakiem przypomina nieco sernik, jest naprawdę mocno kokosowy i nie zawiera niezdrowych składników.
Składniki
płatki owsiane
kakao
proszek do pieczenia
syrop z agawy
mąka gryczana
olej kokosowy
kasza jaglana
mleko kokosowe
ksylitol
mąka kokosowa
sok z cytryny
oleju kokosowego (nierafinowanego)
ekstrakt z wanilii
likier amaretto
kasza jaglana
syrop z agawy
ekstrakt z wanilii
wiórki kokosowe
olej kokosowy
woda kokosowa (z dna puszki po mleczku)
płatki kokosowe
Kokosowy torcik jaglany
Kokosowy torcik jaglany
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Wylepić nim spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 8 min. Wyjąć i ostudzić.
Masa jaglana:
Kaszę umieścić w rondelku. Podprażyć na niewielkim ogniu, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Przelać wrzątkiem, odcedzić, ponownie umieścić w rondlu i zalać świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy). Dodać małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Pozostawić pod przykrywką do ostudzenia.
Ostudzoną kaszę umieścić w pojemniku blendera. Dodać gęstą część mleczka kokosowego, ksylitol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy i likier (opcjonalnie). Zblendować na gładką masę. Masę jaglaną wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Pralinki jaglane:
Kaszę jaglaną ugotować jak wyżej, dodając do gotowania wodę kokosową pozostałą w puszce pod gęstą częścią mleczka. Kiedy będzie miękka, zblendować z pozostałymi składnikami. Schłodzić przez ok. 30min. Z masy formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Udekorować nimi wierzch ciasta .
Komentarze