Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wegański, kokosowy torcik jaglany smakiem przypomina nieco sernik, jest naprawdę mocno kokosowy i nie zawiera niezdrowych składników.

Składniki

płatki owsiane
kakao
proszek do pieczenia
syrop z agawy
mąka gryczana
olej kokosowy
kasza jaglana
mleko kokosowe
ksylitol
mąka kokosowa
sok z cytryny
oleju kokosowego (nierafinowanego)
ekstrakt z wanilii
likier amaretto
kasza jaglana
syrop z agawy
ekstrakt z wanilii
wiórki kokosowe
olej kokosowy
woda kokosowa (z dna puszki po mleczku)
płatki kokosowe

Opis wykonania

Spód: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Wylepić nim spód tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 8 min. Wyjąć i ostudzić. Masa jaglana: Kaszę umieścić w rondelku. Podprażyć na niewielkim ogniu, aż zacznie wydzielać delikatny aromat. Przelać wrzątkiem, odcedzić, ponownie umieścić w rondlu i zalać świeżą wodą (ok. 3 cm ponad poziom kaszy). Dodać małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo miękka. Pozostawić pod przykrywką do ostudzenia. Ostudzoną kaszę umieścić w pojemniku blendera. Dodać gęstą część mleczka kokosowego, ksylitol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mąkę kokosową, roztopiony olej kokosowy i likier (opcjonalnie). Zblendować na gładką masę. Masę jaglaną wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Pralinki jaglane: Kaszę jaglaną ugotować jak wyżej, dodając do gotowania wodę kokosową pozostałą w puszce pod gęstą częścią mleczka. Kiedy będzie miękka, zblendować z pozostałymi składnikami. Schłodzić przez ok. 30min. Z masy formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Udekorować nimi wierzch ciasta .
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych