Krem kokosowy (wegański)
9 porcje
10 min
Łatwe
Doskonały krem do naleśników, owsianki, ale też do smarowania bułki/chleba/pieczywa razowego.
Składniki
3 szklanka Wiórki kokosowe
3 szklanka Mleko sojowe
3 łyżka Ksylitol
Krem kokosowy (wegański)
Krem kokosowy (wegański)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym blenderem. Wiórki pod wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można przegrzać i spalić blender! Dlatego należy to robić z przerwami i pulsacyjnie. Lepiej dłużej, niż zamęczyć sprzęt ;) Ja dodatkowo przyspieszyłam sobie pracę ugniatając wiórki drewnianą pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną puszczać tłuszcz, wlewamy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Komentarze