Krem malinowy z mascarpone bez cukru
Opis wykonania
Puszysty krem, który można zjeść jako deser lub użyć jako dodatek do innego deseru.
Chociaż ten deser nie należy do najmniej kalorycznych, nie można nazwać go niezdrowym. Dodatek malin i miód nie tylko nadają mu słodyczy, ale i dostarczają prozdrowotnych substancji.
Opis przygotowania:
- Śmietankę ubij na puszysty krem.
- Maliny zblenduj wraz z miodem na gładki mus i wymieszaj z mascarpone.
- Do kremu dodaj ubitą śmietankę i delikatnie przemieszaj łyżką.
- Krem przełóż do pucharków, udekoruj listkami mięty i płatkami migdałów.
TIP DIETETYCZNY
- Maliny to przede wszystkim bogactwo błonnika. Należą przy tym do owoców o najmniejszej zawartości kilokalorii. Dodatkowo zawierają ogromne ilości witaminy C, która ma działanie żółciopędne - ułatwiające trawienie.
- Śmietankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, by obniżyć kaloryczność. Krem jednak nie będzie tak puszysty, jak przy użyciu serka mascarpone.