Krem prawdziwkowy z sherry i mascarpone
4 porcje
40 min
Łatwe
Pyszny krem ze świeżych prawdziwków zebranych w podhalańskich lasach.
Składniki
250 g Świeże prawdziwki
1 garść Suszone prawdziwki
1 szt. Marchewka
1 szt. Cebula
1.25 l Bulion
2 łyżka Mascarpone
50 ml Sherry
1 szt. Czosnek
Krem prawdziwkowy z sherry i mascarpone
Krem prawdziwkowy z sherry i mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Suszone grzyby zamoczyc w zimnej wodzie na około 3h. Po tym czasie oddcedzić i dodać wodę z grzybów do bulionu. Cebulę, marchewkę oraz grzyby pokroić w kostkę. W pierwszej kolejności zeszklić cebulę i czosnek następnie dodać marchewkę oraz grzyby, Po około 10minutach podsmażania wlać bulion oraz sherry i gotować około 20 minut pod przykryciem. Po ugotowaniu zawartość garnka zmiksować blenderem na gladką mase. Serwować z mascarpone i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Komentarze