Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru

Opis wykonania

A na deser proponuję mistrzowski krem truskawkowy z sosem z rabarbaru!

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru - krok 1

Truskawki myjemy i odrywamy szypułki.

Połowę truskawek blendujemy w mikserze, pozostałą część kroimy w kostkę.

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru - krok 2

Żółtka trzemy z cukrem na puszystą masę i dodajemy zblendowane truskawki.

Żelatynę namaczamy w 5 łyżkach wody i podgrzewamy, aż się rozpuści.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru - krok 3

Do masy z przetartych truskawek dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę.

Dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie jednolita, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki.

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru - krok 4

Przekładamu do salaterek i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Podajemy z sosem z rabarbaru.

Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru - krok 5

Sos rabarbarowy:

Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki 1 cm.

Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy rabarbar, wanilię i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta papka.

Schładzamy i miksujemy z dodatkiem 2 łyżek śmietany kwaśnej.