Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
A na deser proponuję mistrzowski krem truskawkowy z sosem z rabarbaru!

Składniki

400 g truskawek
600 ml śmietany 36%
3 żółtka
120 g cukru
20 g żelatyny

Sos:
300 g rabarbaru
100 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki kwaśnej śmietany
50 ml wody

Opis wykonania

1

Truskawki myjemy i odrywamy szypułki.

Połowę truskawek miksujemy w blenderze, pozostałą część kroimy w kostkę.

2

Żółtka trzemy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym i dodajemy zblendowane truskawki.

Żelatynę namaczamy w 5 łyżkach wody i podgrzewamy, aż się rozpuści.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Do masy z przetartych truskawek dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę.

Dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie jednolita, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki.

5

Przekładamu do salaterek i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Podajemy z sosem z rabarbaru.

5

Sos rabarbarowy:

Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki 1 cm.

Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy rabarbar, wanilię i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta papka.

Schładzamy i miksujemy z dodatkiem 2 łyżek śmietany kwaśnej.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Przepyszny krem truskawkowy. Podałam z lodami🙂