Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru
Krem truskawkowy z sosem z rabarbaru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki.
Połowę truskawek miksujemy w blenderze, pozostałą część kroimy w kostkę.
Żółtka trzemy z cukrem na puszystą masę w robocie kuchennym i dodajemy zblendowane truskawki.
Żelatynę namaczamy w 5 łyżkach wody i podgrzewamy, aż się rozpuści.
Śmietanę 36% ubijamy na sztywno.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Do masy z przetartych truskawek dodajemy ubitą śmietanę i żelatynę.
Dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie jednolita, dodajemy pokrojone w kostkę truskawki.
Przekładamu do salaterek i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Podajemy z sosem z rabarbaru.
Sos rabarbarowy:
Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki 1 cm.
Z wody i cukru gotujemy syrop. Dodajemy rabarbar, wanilię i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsta papka.
Schładzamy i miksujemy z dodatkiem 2 łyżek śmietany kwaśnej.
Komentarze