Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wytrawna tarta zwana również quiche, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to doskonały pomysł na obiad jak również kolację. To proste w przygotowaniu i szybkie danie!

Składniki

4 szt. kruche cisto wcześniej upieczone w małych formach
170 g boczek pokrojony w cieniutkie plastry
6 szt. 6 jajek (2 do masy i 4 do wybicia)
5 łyżka śmietana
1 szt. kulka sera mozzarella
1 szt. czerwona papryka
1 szt. szklanka startego żółtego sera
1 szczypta tymianek, sól, pieprz
5 szt. pieczarki

Opis wykonania

Patelnie rozgrzewamy a na niej podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Boczek podsmażamy aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki i paprykę, które zostały wcześniej pokrojone. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy Przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane mini tarty. Na to wybijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Sztos! Domownicy zachwyceni 😁
Lalaxo
Boczek podsmażony. Tarty będą mniam!