Mini tarty z boczkiem
4 porcje
45 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Wytrawna tarta zwana również quiche, czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to doskonały pomysł na obiad jak również kolację. To proste w przygotowaniu i szybkie danie!
Składniki
4 szt. kruche cisto wcześniej upieczone w małych formach
170 g boczek pokrojony w cieniutkie plastry
6 szt. 6 jajek (2 do masy i 4 do wybicia)
5 łyżka śmietana
1 szt. kulka sera mozzarella
1 szt. czerwona papryka
1 szt. szklanka startego żółtego sera
1 szczypta tymianek, sól, pieprz
5 szt. pieczarki
Mini tarty z boczkiem
Mini tarty z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Patelnie rozgrzewamy a na niej podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy na mniejsze kawałki. Boczek podsmażamy aż będzie chrupiący. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni smażymy pieczarki i paprykę, które zostały wcześniej pokrojone. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy Przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane mini tarty. Na to wybijamy jajko. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 min.
Komentarze