Krem z czerwonej soczewicy
4 porcje
Średnie
Prosty i smaczny krem z czerwonej soczewicy urozmaicony szpinakowym pesto
Składniki
1 l bulion
250 g soczewica czerwona
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 łyżka masło
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 garść szpinak
1/3 szklanka oliwa
Krem z czerwonej soczewicy
Krem z czerwonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę obieramy, kroimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy ją do gotującego się bulionu. Soczewicę płuczemy w ciepłej wodzie i dodajemy do bulionu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka z bulionem i soczewicą.
Całość gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. Krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
pesto:
Szpinak myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę i obrany czosnek, miksujemy na gładko. Szpinakowym "pesto" polewamy krem z soczewicy.
Komentarze