krem z sałaty i rzodkiewki z grillowaną krewetka i chipsem z boczku
4 porcje
40 min
Łatwe
pyszna wiosenno/letnia zupa a do tego dietetyczna ;)
Składniki
1,5 l bulion warzywny przygotowany wcześniej
10 szt. liście sałaty lodowej
1 szt. rzodkiewki 1 pęczek + 2 szt do dekoracji
1 szt. czosnek 1 ząbek
2 g sól i pieprz do smaku
4 szt. krewetka
4 szt. plaster boczku
10 g szczypiorek posiekany
1 łyżka śmietana kwaśna
krem z sałaty i rzodkiewki z grillowaną krewetka i chipsem z boczku
krem z sałaty i rzodkiewki z grillowaną krewetka i chipsem z boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wywar warzywny zagotować,dodać liście sałaty i całe rzodkiewki oraz czosnek, gotować około 15 min. całość zblendować na krem ( jeśli krem będzie zbyt rzadki dodać łyżkę śmietany i lekko zredukować) doprawić do smaku. krewetki zgrillować, boczek smażyć na suchej patelni lub w piekarniku na chips. zupę wyserwować na talerze ułożyć chips z boczku oraz krewetkę posypać ztartą na grubych okach rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. wyłożyć łyżkę śmietany.
"WŁALA" ;)
Komentarze