Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kremowy pappardelle pod jajkiem w koszulce

Kremowy pappardelle pod jajkiem w koszulce
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To takie szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie.

Składniki

100 g serka kremowego pesto, rukola
150 g makaronu pappardelle
1 łyżka kapary
2 łyżka zielonych oliwek w plasterkach
garście pomidorków koktajlowych
2 szt. jajka
1 łyżka octu
świeży szczypiorek
świeże oregano
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Opis wykonania

Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie na patelni podgrzewamy w całości pomidorki i przygotowujemy jajko w koszulce. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, szczyptę soli. Jajko wbijamy do kubeczka, tak żeby żółtko było w całości. Widelcem energicznie mieszamy wodę tak aby powstał wir. W sam środek przelewamy jajko, które gotujemy ok. 4 min. Jajko delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi. Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami. Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierz nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano. Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych