Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pesto

Pesto

Zielony sos z bazylii pochodzi z Genui i podbił serca nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej. Zdrowy i aromatyczny zielony dodatek można wykorzystać na wiele sposobów, a jego przygotowanie nie...

Czytaj więcej
Pesto
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zielony sos z bazylii pochodzi z Genui i podbił serca nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej. Zdrowy i aromatyczny zielony dodatek można wykorzystać na wiele sposobów, a jego przygotowanie nie wymaga ani specjalnego sprzętu, ani umiejętności – przepis na pesto jest prosty i szybki w wykonaniu.

Jak zrobić pesto?

Zielone pesto zrobisz ze świeżej bazylii, czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu i orzeszków piniowych. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę lub zblenduj. Domowe pesto możesz przygotować także z drobno siekanej natki pietruszki – pietruszkowe pesto ma inny smak i aromat, ale doskonale pasuje jako dodatek do pieczywa. W razie potrzeby, zbyt dużą ilość pesto można zamrozić.

Przepisy z pesto

Czerwone pesto sycylijskie jako główny składnik wykorzystuje suszone pomidory. Tradycyjnie pesto podawane jest jako dodatek do pieczywa, makaronu, sałat i serów. Zielone pesto wykorzystasz do przygotowania makaronu z pesto kurczakiem – szybkiego dania na obiad lub kolację. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka usmaż razem z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Ugotuj makaron (najlepszy do tego dania rodzaj makaronu to penne), połącz z kurczakiem i pesto, skrop oliwą z oliwek, posyp parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Szybki przepis na aromatyczne danie z czerwonym pesto przygotujesz z makaronem spaghetti i krewetkami. Uduszone na maśle krewetki połącz z ugotowanym makaronem i czerwonym pesto. Danie serwuj z odrobiną rukoli i parmezanu.