Zupa grzybowa
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
To zupa która króluje na moim stole przez cały okres grzybobrania-jeśli chce by była to zupa wegetariańska ać te musimy dokładnie oczyścić grzyby
Składniki
50 dkg świeże grzyby/prawdziwki lub borowiki
1 l bulion warzywny z lubczykiem
4 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 łyżka masło
100 ml śmietana kremówka
1 szczypta świeży rozmaryn
1 łyżeczka sól
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby oczyszczam i kroję na kawałki,cebulę drobno siekam i razem z grzybami podsmażam na maśle. Do gorącego bulionu dodaję przesmażone grzyby, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę startą na grubych oczkach rozmaryn i wszystko gotuję ok. 15 min. pod koniec gotowania dodaję przyprawy i śmietankę. Według upodobania posypuję na talerzu natką pietruszki
Komentarze