Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Maślane, kruche ciasteczka świąteczne pachnące wanilią, cynamonem i goździkami, przypomną ci smak i zapach dzieciństwa. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pyszne, przypadną do gustu wszystkim gościom zgromadzonym przy świątecznym stole. Kruche ciasteczka to świetna przekąska do kawy, rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i imbirem lub grzańca. Wypróbuj sprawdzony przepis na kruche ciasteczka świąteczne.

Składniki

300g mąki pszennej
8 łyżek cukru pudru
2 żółtka
Kostka masła (200g)
Łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
Opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu

Opis wykonania

Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do mąki dodaj kostkę miękkiego masła i posiekaj wszystko nożem.

Dodaj żółtka, cukier puder i cynamon. Całość zagnieć do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Porada

Upieczone ciasteczka możesz ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.



Bosh Logo
Bosh

Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą foremek w świąteczne wzory wytnij ulubione kształty.

Gotowe ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka muszą się lekko zarumienić. Ostudzone kruche ciasteczka świąteczne udekoruj tak jak lubisz.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Są takie kruchutkie i słodziutkie do herbaty przy świątecznym stole idealnie.