


Maślane, kruche ciasteczka świąteczne pachnące wanilią, cynamonem i goździkami, przypomną ci smak i zapach dzieciństwa. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, a do tego pyszne, przypadną do gustu wszystkim gościom zgromadzonym przy świątecznym stole. Kruche ciasteczka to świetna przekąska do kawy, rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i imbirem lub grzańca. Wypróbuj sprawdzony przepis na kruche ciasteczka świąteczne.
Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do mąki dodaj kostkę miękkiego masła i posiekaj wszystko nożem.
Dodaj żółtka, cukier puder i cynamon. Całość zagnieć do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą foremek w świąteczne wzory wytnij ulubione kształty.
Gotowe ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka muszą się lekko zarumienić. Ostudzone kruche ciasteczka świąteczne udekoruj tak jak lubisz.