Kruche ciasteczka świąteczne
6 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Kruche ciasteczka świąteczne
Kruche ciasteczka świąteczne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do mąki dodaj kostkę miękkiego masła i posiekaj wszystko nożem.
Dodaj żółtka, cukier puder i cynamon. Całość zagnieć do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Gotowe kruche ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie lub stolnicy na grubość 2-3 milimetrów. Za pomocą foremek w świąteczne wzory wytnij ulubione kształty.
Gotowe ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180stopni przez 10-15 minut. Ciasteczka muszą się lekko zarumienić. Ostudzone kruche ciasteczka świąteczne udekoruj tak jak lubisz.
Komentarze