Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające ciasto, które umili popołudniowy czas z rodziną i przyjaciółmi? Wykorzystaj sezon na rabarbar i przygotuj kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą. Proste, wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie. A więc rabarbar w dłoń i do dzieła! By przygotowanie tego smacznego wypieku poszło sprawnie i bezproblemowo, postępuj według poniższych wskazówek.

Składniki

Ciasto kruche
500 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
120 g cukru
2 szt. żółtka
2 łyżka kwaśnej śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa budyniowa
800 ml mleka
80 g budyniu waniliowego
100 ml śmietanki kremówki 30%
120 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
500 g rabarbaru
2–3 łyżka cukru
100 g wiórek kokosowych
3 łyżka cukru pudru

Opis wykonania

Po pierwsze kruche ciasto:

Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone w cienkie plasterki masło, cukier i cukier waniliowy, a także żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć całość, aż składniki dobrze się połączą. Kruche ciasto podziel na dwie części i owiń każdą z nich folią spożywczą. Odłóż je na około godzinę do schłodzenia – jedną część do lodówki, drugą do zamrażarki.

W tym czasie przygotuj masę budyniową:

Do garnka wlej 600ml mleka, wymieszaj z kremówką, cukrem i pastą waniliową. Całość zagotuj. W międzyczasie do pozostałego, zimnego mleka dodaj budyń i wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Dodaj przygotowany roztwór budyniowy do gotującego się mleka i szybko mieszając gotuj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.

Pora na połączenie wszystkiego w jedną całość:

Rabarbar umyj, usuń włókna i pokrój na niewielkie, około 1 cm kawałki. Wymieszaj w misce wraz z cukrem i odstaw na chwilę. Dużą blachę (o wymiarach 40x25) wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkuj je i wyłóż nim dno formy. Na ciasto wysyp wiórki kokosowe i wylej przestudzoną masę budyniową. Na budyniu ułóż rabarbar, uprzednio lekko go odsączając. Wyjmij z zamrażarki drugą część kruchego ciasta i zetrzyj ją na ułożony na blasze rabarbar.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Chłodziarko-zamrażarki i Piekarniki Bosch

Przed podaniem oprósz ciasto dodatkowo cukrem pudrem. To lekkie, typowo letnie ciasto doskonale sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale również jako przekąska na drugie śniadanie czy ciasto na rodzinne przyjęcie.

Smacznego!

Wypróbuj także inne pomysły na dania na bazie kruchego ciasta: Ciasto kruche

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
Najlepszy placek na ciepłe dni. Lekko kwaskowy.Zrobiłam bez budyniu bo taką wersję wolę.
Magda G
Obawiałam się surowego rabarbaru więc lekko go przyprażyłam na patelni i ostudziłam przed wyłożeniem na ciasto. Woda zamieniła się w żelową masę i później nie rozmiękczyła ciasta.