Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Opis wykonania

Szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające ciasto, które umili popołudniowy czas z rodziną i przyjaciółmi? Wykorzystaj sezon na rabarbar i przygotuj kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą. Proste, wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i nie za słodkie. A więc rabarbar w dłoń i do dzieła! By przygotowanie tego smacznego wypieku poszło sprawnie i bezproblemowo, postępuj według poniższych wskazówek.

  1. Po pierwsze kruche ciasto:

    Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone w cienkie plasterki masło, cukier i cukier waniliowy, a także żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć całość, aż składniki dobrze się połączą. Kruche ciasto podziel na dwie części i owiń każdą z nich folią spożywczą. Odłóż je na około godzinę do schłodzenia – jedną część do lodówki, drugą do zamrażarki.

  2. W tym czasie przygotuj masę budyniową:

    Do garnka wlej 600ml mleka, wymieszaj z kremówką, cukrem i pastą waniliową. Całość zagotuj. W międzyczasie do pozostałego, zimnego mleka dodaj budyń i wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Dodaj przygotowany roztwór budyniowy do gotującego się mleka i szybko mieszając gotuj na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.

  3. Pora na połączenie wszystkiego w jedną całość:

    Rabarbar umyj, usuń włókna i pokrój na niewielkie, około 1 cm kawałki. Wymieszaj w misce wraz z cukrem i odstaw na chwilę. Dużą blachę (o wymiarach 40x25) wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkuj je i wyłóż nim dno formy. Na ciasto wysyp wiórki kokosowe i wylej przestudzoną masę budyniową. Na budyniu ułóż rabarbar, uprzednio lekko go odsączając. Wyjmij z zamrażarki drugą część kruchego ciasta i zetrzyj ją na ułożony na blasze rabarbar.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

    Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Chłodziarko-zamrażarki i Piekarniki Bosch

  4. Przed podaniem oprósz ciasto dodatkowo cukrem pudrem. To lekkie, typowo letnie ciasto doskonale sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy, ale również jako przekąska na drugie śniadanie czy ciasto na rodzinne przyjęcie.

    Smacznego!

    Wypróbuj także inne pomysły na dania na bazie kruchego ciasta: Ciasto kruche

Bosch do kuchni