Kruche ciasto z szynką
Opis wykonania
Kruche ciasto z szynką, czyli przykład tarty na słono. Nada się na obiad, lunch lub drugie śniadanie.
Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Pozostawić w chłodzie na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach i ułożyć na nim kostki szynki z tłuszczem. Zmieszać jaja, śmietanę oraz pieprz i polać nimi szynkę pokrojoną w kostki. Piec Quiche w podany sposób.
Sposób nastawania:
Grzanie intensywne 180-200⁰C, 55-55 minut.
Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 55-65 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.