Kruche ciasto z szynką
4 porcje
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Kruche ciasto z szynką, czyli przykład tarty na słono. Nada się na obiad, lunch lub drugie śniadanie.
Składniki
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
60 ml wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
200 g szynki z tłuszczem, pokrojonej w drobną kostkę
jaja
400 g śmietany
pieprz
forma do tarty o średnicy 30 cm
Kruche ciasto z szynką
Kruche ciasto z szynką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Pozostawić w chłodzie na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach i ułożyć na nim kostki szynki z tłuszczem. Zmieszać jaja, śmietanę oraz pieprz i polać nimi szynkę pokrojoną w kostki. Piec Quiche w podany sposób.
Sposób nastawania:
Grzanie intensywne 180-200⁰C, 55-55 minut.
Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 55-65 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.
Komentarze