Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kruche ciasto z szynką

Kruche ciasto z szynką
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruche ciasto z szynką, czyli przykład tarty na słono. Nada się na obiad, lunch lub drugie śniadanie.

Składniki

Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
60 ml wody
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
200 g szynki z tłuszczem, pokrojonej w drobną kostkę
jaja
400 g śmietany
pieprz
forma do tarty o średnicy 30 cm

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Pozostawić w chłodzie na 1-2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę do tarty. Podziurawić spód ciasta widelcem w wielu miejscach i ułożyć na nim kostki szynki z tłuszczem. Zmieszać jaja, śmietanę oraz pieprz i polać nimi szynkę pokrojoną w kostki. Piec Quiche w podany sposób.

 

Sposób nastawania:

Grzanie intensywne 180-200⁰C, 55-55 minut.

Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 55-65 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych