Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Kumpir to ogromny ziemniak, którego starannie upieczony miąższ łączy się się z rozmaitymi dodatkami, zamykając wszystko w ziemnakowej skorupce i polewając sosem. Czujesz ten zapach…?

Składniki

4 szt. dużych ziemniaków
250 g mielonego mięsa wołowego
1 szt. cebuli posiekanej w drobną kostkę
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka papryki chili
1 szklanka startego sera
do smaku sól i pieprz
2 szt. pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
1/4 szt. czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
2 łyżka świeżego soku z limonki
2 łyżka posiekanej świeżej kolendry

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
305 kcal
Tłuszcz
11.8 g
Węglowodany
25.5 g
Błonnik
22.6 g
Białko
3.9 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Umyte ziemniaki owiń folią aluminiową, piecz je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę lub do momentu, gdy staną się miękkie. Na patelnię z oliwą wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj mięso, paprykę chilli, smaż do momentu lekkiego zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem, odstaw. Przygotuj salsę ze świeżych pomidorów, mieszając pomidory, cebulę, sok z limonki i kolendrę (opcjonalnie). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przekrój ziemniaki na pół, rozgnieć je lekko widelcem, nałóż usmażone mięso mielone i ser. Ziemniaki ułóż na blaszce i zapiecz je w piekarniku nagrzanym do  200°C ok. 5-7 minut do momentu roztopienia sera.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Kumpira podawaj z salsą ze świeżych pomidorów.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych