Obwarzanki krakowskie
![Obwarzanki krakowskie](https://akademiasmaku.pl/storage/3106/conversions/obwarzanki-krakowskie-81-single.webp)
12 porcje
120 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Obwarzanki krakowskie
Obwarzanki krakowskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8866/conversions/f20mr4wejw3OpK-thumb.webp)
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj składniki, pozostaw na kilka min. Dodaj masło i wyrób dobrze. Pozostaw na około godzinę do fermentacji w temperaturze pokojowej raz przebijając po 30 minutach.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8867/conversions/Ehx7phYQqxLvYO-thumb.webp)
Wyjmij z miski na stolnicę, rozpłaszcz i uformuj wstępnie w kwadrat, okryj i pozostaw na kolejne 15 min. Rozpłaszcz jeszcze bardziej, odcinaj paski i odkładaj na drugą stolnicę. Możesz dzielić na pół, potem połowy na pół itd. Pasków powinno wyjść 24. Pierwsze odłożone paski powinny być już odprężone, weź dwa, połóż jeden na drugim i delikatnie skręć, następnie zawiń w kółeczko i sklej końce wodą. Uformowane obwarzanki odkładaj na oprószoną stolnicę.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8868/conversions/vmZyUWLNWf7hFd-thumb.webp)
Na dużej patelni zagotuj wodę z cukrem i sodą. Kładź obwarzanki na gotującą się wodę i obwarzaj po około 15-20 sekund z każdej strony. Gdy pierwsze obwarzanki będą się odsączać na kratce, obwarzaj następne.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8869/conversions/TGSqzQSM1StEBk-thumb.webp)
Przygotuj posypki na talerzach - mak, sezam, sól gruboziarnistą, chia, siemię lniane, albo miks. Po odsączeniu każdy obwarzanek wciśnij krawędzią w posypkę i przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia - powinno się zmieścić 6 szt. Nagrzej piec do 220st.C (dół + termoobieg). Piecz przez 12-15 minut do zrumienienia.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/8870/conversions/yySc825PpjwRXc-thumb.webp)
W tym czasie obwarzaj drugą partię Posmaruj wodą i studź na kratce.
Komentarze