Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem

Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tartaletki powstały na spodzie z dodatkiem otrębów, przez co są wypełnione błonnikiem. Są zdrową przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

120 g masło
1 szt. żółtko
50 ml woda
200 g mąka pszenna
30 g otręby pszenne
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka posiekane zioła: koperek i szczypiorek
1 szklanka młody szpinak
czosnek
1 łyżka masło
2 szt. jajka
3 łyżka jogurt naturalny
sól, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka
50 g ser feta

Opis wykonania

Wymieszać ze sobą mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, koperek i szczypiorek. Dodać schłodzone masło, żółtko oraz wodę, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić mini formy do tart o śr. 6cm (wysmarowane uprzednio masłem). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane spody do tartaletek wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez około 10 minut. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę, dodać liście szpinaku i przemieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić chwilę, aż zwiędnie i straci objętość. Lekko ostudzić. W misce wymieszać ze sobą jajka, jogurt, przestudzony szpinak, natkę, gałkę muszkatołową i paprykę słodką. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Masę wylać na podpieczone spody tartaletek. Wstawić do piekarnika na około 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych