Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem
4 porcje
Średnie
Tartaletki powstały na spodzie z dodatkiem otrębów, przez co są wypełnione błonnikiem. Są zdrową przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
120 g masło
1 szt. żółtko
50 ml woda
200 g mąka pszenna
30 g otręby pszenne
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka posiekane zioła: koperek i szczypiorek
1 szklanka młody szpinak
czosnek
1 łyżka masło
2 szt. jajka
3 łyżka jogurt naturalny
sól, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka
50 g ser feta
Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem
Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszać ze sobą mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, koperek i szczypiorek. Dodać schłodzone masło, żółtko oraz wodę, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i schłodzić przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić mini formy do tart o śr. 6cm (wysmarowane uprzednio masłem). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane spody do tartaletek wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez około 10 minut.
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę, dodać liście szpinaku i przemieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić chwilę, aż zwiędnie i straci objętość. Lekko ostudzić.
W misce wymieszać ze sobą jajka, jogurt, przestudzony szpinak, natkę, gałkę muszkatołową i paprykę słodką. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Masę wylać na podpieczone spody tartaletek. Wstawić do piekarnika na około 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze