Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem

Otrębowe tartaletki z masą jajeczną i szpinakiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tartaletki powstały na spodzie z dodatkiem otrębów, przez co są wypełnione błonnikiem. Są zdrową przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

120 g masło
1 szt. żółtko
50 ml woda
200 g mąka pszenna
30 g otręby pszenne
1/2 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka posiekane zioła: koperek i szczypiorek
1 szklanka młody szpinak
czosnek
1 łyżka masło
2 szt. jajka
3 łyżka jogurt naturalny
sól, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka słodka
50 g ser feta

Opis wykonania

Wymieszać ze sobą mąkę, otręby, sól, proszek do pieczenia, koperek i szczypiorek. Dodać schłodzone masło, żółtko oraz wodę, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego dysk, owinąć folią i schłodzić przez minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić mini formy do tart o śr. 6cm (wysmarowane uprzednio masłem). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowane spody do tartaletek wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez około 10 minut. Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.Na patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć chwilę, dodać liście szpinaku i przemieszać. Doprawić solą i pieprzem, dusić chwilę, aż zwiędnie i straci objętość. Lekko ostudzić. W misce wymieszać ze sobą jajka, jogurt, przestudzony szpinak, natkę, gałkę muszkatołową i paprykę słodką. Dodać pokruszony ser feta i wymieszać. Masę wylać na podpieczone spody tartaletek. Wstawić do piekarnika na około 25 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych