Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wołowina

Wołowina

Wołowina to mięso wykorzystywane do przygotowania pieczeni, bitek, zrazów, gulaszy czy burgerów. W tradycyjnej kuchni polskiej to także mięso, na którym gotuje się rosół – również w połączeniu z...

Czytaj więcej
Wołowina
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Wołowina to mięso wykorzystywane do przygotowania pieczeni, bitek, zrazów, gulaszy czy burgerów. W tradycyjnej kuchni polskiej to także mięso, na którym gotuje się rosół – również w połączeniu z drobiem.

Jak przyrządzić wołowinę?

To mięso, które łączy się zarówno z orientalnymi smakami, np. jako wołowina w sosie słodko-kwaśnym serwowana z ryżem, jaki i z sosem pomidorowym i papryką jako gulasz wołowy węgierski, czy z musztardowym sosem i ogórkiem kiszonym przyrządzona w postaci zrazów po warszawsku z kaszą gryczaną i buraczkami.

Choć dietetycy przestrzegają, że czerwone mięso nie powinno zbyt często gościć na stole, to bogatą w żelazo wołowinę warto od czasu do czasu serwować, np. na niedzielny obiad w postaci bitek wołowych, sztuki mięsa czy pieczeni. Jednym z najcenniejszych gatunków mięsa o wielu zastosowaniach jest polędwiczka wołowa – przygotujesz z niej naprawdę delikatne i wykwintne dania, które udają się nawet kulinarnym amatorom. Dania z wołowiny to także typowe pozycje kuchni amerykańskiej, angielskiej czy francuskiej – soczyste burgery z ulubionymi dodatkami, befsztyk czy wołowina po burgundzku, których sława dawno przekroczyła granice rodzimych kuchni.

Jakość wołowiny

Wybierając mięso wołowe warto zwrócić uwagę na jego jakość, która przekłada się na smak dania. Jako ciekawostkę, warto dodać, że najdroższa na świecie jest japońska wołowina Kobe, pozyskiwana z krów hodowanych w specjalnych warunkach. Jeśli dostaniesz zaproszenie na kolację przygotowaną z takiej wołowiny, nie odmawiaj!