Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pomidor

Pomidor

Za ojczyznę pomidorów uważa się Amerykę Południową. Tam uprawiane były przez plemiona Indian, zaś do Europy trafiły około 1532 roku. Ze względu na swój specyficzny zapach i czerwone zabarwienie,...

Czytaj więcej
Pomidor
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Za ojczyznę pomidorów uważa się Amerykę Południową. Tam uprawiane były przez plemiona Indian, zaś do Europy trafiły około 1532 roku. Ze względu na swój specyficzny zapach i czerwone zabarwienie, początkowo uważano je za roślinę trującą. Dziś jednak trudno wyobrazić sobie, że mogłoby zabraknąć ich w naszej kuchni. 

 

Król polskich stołów –​ pomidor! 

 

Właściwości tego warzywa, a właściwie pod względem botanicznym owocu, wskazują na jego działanie przeciwstarzeniowe, antynowotworowe i detoksykacyjne. Szczególne właściwości mają przetwory z pomidorów, ponieważ zawierają związek likopen, który silnie działa przeciw nowotworom. Co ciekawe, im dłużej poddajemy przetwory z pomidorów obróbce termicznej, tym likopenu w nich więcej! Kalorie w pomidorze to kolejna zaleta tego produktu, bo jest ich zaledwie około 30 w jednej sztuce, ważącej około 130 gramów.

 

Dania z pomidorami – co wybrać?

 

Pomidor to produkt bardzo wdzięczny pod względem kulinarnym, ponieważ pasuje do większości innych artykułów: do mięs, ryb, nabiału, jajek, produktów mącznych, a nawet do zup i deserów. Absolutną podstawą dotyczącą tego, co można zrobić z pomidorów, jest zupa pomidorowa. My proponujemy zupę pomidorową z dodatkiem ciecierzycy – a więc wegetariańską. Spośród mięs z pomidorami najlepiej komponuje się kurczak, dlatego wśród naszych propozycji nie mogłoby zabraknąć tradycyjnego, ale lekkiego i nietłustego leczo na bazie pomidorów. Jajka i pomidory to także świetny duet, dlatego warto spróbować coraz popularniejszej szczególnie w knajpach śniadaniowych szakszuki. Jak już wspomnieliśmy, przetwory z pomidorów to jednak to, co z nich najzdrowsze, dlatego w domowej spiżarni nie powinno zabraknąć własnej roboty:

 

  • ketchupu,
  • suszonych pomidorów,
  • sosu pomidorowego.

 

Sos możesz zapasteryzować i mieć pod ręką w razie braku pomysłu na obiad.