Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kurczak gong bao

Kurczak gong bao
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Kurczak gong bao to popularne danie kuchni syczuańskiej. To połączenie kurczaka pokrojonego w kostkę z orzeszkami i ostrymi przyprawami.

Składniki

400 g - piersi z kurczaka
1 szt. - papryki
4 szt. - szalotki
2 ząbki - czosnku
1 kawałek - imbiru (3 cm)
2 szt. - dymki
2 łyżki - oleju arachidowego
3 łyżki - orzechów (prażonych i posiekanych)
1 łyżeczka - pieprzu syczuańskiego
0,5 szt. - chili
Marynata:
1 łyżka - wody
2 łyżeczki - skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki - ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki - brązowego cukru
Sos:
1 łyżka - wody
1 łyżka - cukru pudru
1 łyżka - octu ryżowego
1 łyżeczka - skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki - ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka - oleju sezamowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
284.5 kcal
Tłuszcz
11.2 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
26.8 g
Białko
3.2 g
Sól
1 g

Opis wykonania

Składniki na kurczaka gong bao

Składniki na marynatę wymieszaj, dodaj kawałki kurczaka pokrojone w kostki ok. 1 cm. Składniki na sos wymieszaj i odstaw.

Kurczak gong bao na patelni

Pokrój warzywa na kawałki lub plasterki. Chili pokrój drobno. Szalotki, czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej na płycie grzewczej woka lub głębszą patelnię. Dodaj olej i podgrzewaj do momentu, aż zacznie dymić, dodaj chili i pieprz. Smaż prze chwilę.

Kurczak gong bao

Dodaj czosnek, imbir i szalotkę, chwilę smaż. Dodaj zamarynowanego kurczaka i paprykę , smaż do momentu, aż się lekko zarumieni. Danie zalej sosem, całość dobrze wymieszaj, smaż przez chwilę. Na koniec całość posyp dymką i posiekanymi orzechami arachidowymi.

Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Kasia17
Kurczak jest wyjątkowy. Rozgrzewający, z różnymi fakturami. Tylko przyrządzać i jeść 😊